om bengalkatten


Det är viktigt att skaffa sig kunskap innan man bestämmer sig för att utöka familjen med en bengalkatt. Det är lätt att falla för deras vackra päls och utseende och bengaler är verkligen fantastiska både på ut- och insidan. Men de har också behov som innebär en hel del engagemang av deras människor.


DRÖMMEN OM EN TAM LEOPARD


Bengalkatten kom till genom korsning av tamkatt och asiatisk leopardkatt (Felis bengalens). Målet var att få fram en katt som är tam, men ser ut som en vildkatt. Resultatet vi har idag är en fantastisk katt - intelligent, aktiv, tillgiven, stark, älskar att klättra, springa, utforska och har den vackraste, skimrande, lena päls man kan tänka sig. Bengalkatt blev godkänd ras 1990.

Endast pålitliga, trevliga och sociala bengaler får användas i avel och därav har bengaler ett mycket bra temperament.


Hanar väger mellan 6-8 kg och honorna blir lite mindre och väger mellan 4-7 kg.


BEHOV OCH TEMPERAMENT


Bengaler behöver stimulans, uppmärksamhet, tid och utmaningar. Det är viktigt att de får röra på sig - klättra, hoppa, springa och de behöver sällskap. De är sociala och vill vara med sina människor och umgås.


Bengalkatter passar i familjer där man önskar en katt som lever tillsammans med den. övriga familjen.

Bengaler ska inte lämnas ensamma några längre stunder, så en eller flera kattkompisar är nödvändigt om man inte har möjlighet att vara tillsammans mycket på dagarna.


Det är inte ovanligt att bengaler gillar vatten - allt ifrån att leka i handfatet med rinnande vatten till att gärna hoppa i badkaret och ta ett bad. De kan lära sig att gå i koppel, apportera och träna agility.


En del bengaler är mycket pratsamma och vissa har en uttrycksfull och stark röst. Andra är mer tystlåtna. Ibland kan det låta lite som de vore en stor, vild och upprörd leopard, fast de egentligen bara försöker berätta hur gärna de t.ex. vill komma ut på en promenad eller att det verkligen är lekdags, nu omedelbart ;)


MÖNSTER OCH FÄRGER


Bengalers pälsmönster är antingen spotted eller marble. Grundfärgen är svart (betecknas "n")

Det finns fyra godkända färger - Svart, Seal lynxpoint, Seal mink, Seal sepia.


- Svart (en del kallar den brun) bakgrundsfärgen i pälsen varierar från beige, sämskinnsgul, honungsgul, rödbrun, brunbränd, olika grader av choklad. På magen, bröstet, insidan av benen och hakan är färgen ljusare, men ska inte vara kritvit. Färgen på spottarna eller marbelmönstret är svart eller mörkbrunt i olika nyanser. Magen ska vara prickig hos båda mönstervarianterna.

Bengalen har markerade kindränder och svart "mascara" ska finns runt ögon, läppar och runt den tegelröda nosen. Svanstippen ska alltid vara svart och likaså trampdynorna.

Beteckningen n 24 betyder att katten är en svartspotted och n 22 att den är en svart marble.


Förutom svart finns det tre snövarianter som är godkända färger.

Snöbengalens rätta färg framträder med tiden, de föds vita eller mycket ljusa och inte förrän de är över 1 år får de sin rätta färg.


- Seal lynxpoint, den ljusaste snöfärgen och ögonfärgen ska vara blå (betecknas n 24 33 för spotted och n 22 33 för marble).


- Seal mink är den mellanljusa snöfärgen (betecknas n 24 32 för spotted och n 22 32 för marble).


- Seal sepia är den mörkaste snövarianten (betecknas n 24 31 för spotted och n 22 31 för marble).


Det finns också bengaler med färgen Silver. I Sverige är inte den färgen godkänd,


PÄLS OCH GLITTER


Bengalers päls är otroligt mjuk och len. Unikt är också att bengaler ofta har glitter i pälsen. Det finns bara några få tamkatter som har glitter i pälsen och inte heller alla bengaler får det.

Glittret påminner om guld hos de svarta och om silver hos snövarianterna. De strån i pälsen som ger glittret är ihåliga.

Bengaler fäller väldigt lite och kräver ingen direkt pälsvård.


Seal Lynx 24 33 med sina vackra blå ögon